22 Nisan 2015 Çarşamba

Bodrum'a Çağrı - Bodrum'a Giriş: Mumcular, Güvercinlik, biraz da Güllük


Başlangıç Rotam
Ben aslen Milas’lıyım. Çocukluğumda yaz aylarında Güllük, Güvercinlik tarafına giderdik denize girmek için.
O zamanların o deniz kokusu üzerime sinmiş olsa gerek, yaşım arttıkça Bodrum’a bağlılığım da arttı. Çektiğim fotoğraflara baktığımda artık daha da heyecanlanıyordum. İlk görev yerim Alanya’da denize doyduk ancak bir türlü bana o kokuyu, dokuyu veremedi. Denizli’ye taşınmamızdan sonra bazı hafta sonları eşim ve kızımla sürekli gidip gelmeye başladık.  Bu blogda işim (Bilişim ve Eğitim) haricinde sizlere Bodrum hakkında kısa bilgiler ve fotoğraflar da aktaracağım. 




Mumcular Beldesi (Fotoğraf Alıntıdır.)
İşe öncelikle ev planı ile başladık. "Bodrum’da nerede yaşanır?" üzerine detaylı bir araştırma yaptım. Çok sayıda blog okudum. Gerçekten bir insanın "Bodrum'da neye ihtiyacı var?" ve "Neden Bodrum?" gibi sorular sordum kendime. Bunları özetlemek yerine bloğumda ayrıntılı bir şekilde bu sorulara benim gibi cevap arayanlara bir rehber olması açısından arşivimi açmaya karar verdim. Bodrum yarımadasının her yanı ayrı güzellikte. Bir şehrin iyi mekanlarını gezer gibi her koyu bir gün gezseniz bile sizi ruhsal açıdan doyurmaya yetiyor. Tabi bunda denizi ve doğayı seviyor olmanız ön şartımız. Sözü fazla uzatmadan Bodrum’un girişinden başlayalım. Milas'tan yola çıktıktan sonra 30 km de Güvercinlik sapağına varıyorsunuz. Buradan sola Mumcular tabelasına doğru dönerseniz 8 km sonra anne köyüm olan Mumcular'a varıyorsunuz. Barajın olması biraz kasabanın nemini artırsa da, Tarım ürünleri açısından özellikle zeytincilik konusunda üzerine tanımam. Baraj da fotoğrafta görüldüğü üzere ayrı bir şirinlik kattı o ayrı. Ama yazın baraj kıyısına su içmeye gelen yılanlara dikkat etmek gerekiyor. :) Pazarından bahsetmeye gerek yok sanırım. Bodrum pazarları doğallığıyla meşhurdur. Eğer amaçsızca bile olsa pazarları gezmeyi seviyorsanız liste şu şekilde;

Pazartesi - Türkbükü
Salı - Bodrum, Gölköy.
Çarşamba - Ortakent, Gündoğan
Perşembe - Yalıkavak
Cuma - Bodrum
Cumartesi - Turgut Reis
Pazar - Mumcular

Mumculardaki Köy Evimiz 
Mumcular daha hazır bir haldeydi aslında benim için, ancak denize ve merkeze uzaklığı kafamızı kurcalıyordu. Baraj yanında bir çok yapı mevcut şu anda. Mumcular’da baya bir ev yapıldı. İstanbul’dan gelip kalanlar da çoğalmaya başladı. Mumcular, Güvercinlik koyuna 10 km uzaklıkta kalıyordu. Bu her gün git gel 20 km yol yapmanız demek. Eğer bu sizin için sorun değilse ve sadece doğa yürüyüşleri ve arada bir denizin tadını çıkarmak isterseniz, Mumcular sizin için hem sakin hem de daha doğayla içiçe bir seçenek. 

Ayrıca Mumcular’dan Yeniköy üzerinden Ören’e, Yalıçiftlik'e, Mazı'ya ya da türküsü ile meşhur Çökertme koyuna gitmek (26 km) en fazla 45 dakikanızı alıyor. Yolları pek iyi değil. Bu koyları daha sonra tanıtacağım. Eğer bahar aylarında gidiyorsanız Mumcular-Çökertme yolu size mükemmel bir tabiat sunuyor. Kekik, sarı kantaron, biberiye, kuşkonmaz, mersin, salep, karabaş otu, mersin, yaban çileği (favorimdir), mantar ve bir çok sayamadığım güzellik. 



Güvercinlik’te satılık çok fazla ev yok. Ama balık restoranları çok güzel. Özellikle deniz ürünlerini tatmak isterseniz çok iyi alternatifler var kıyı boyunca. Güvercinlik görüntü olarak ormanların içinden çıkmış bir mucize gibi. Kıyı şeridi boyunca yürüyüş yapmak için mükemmel bir seçenek. Fazla pansiyon yok merkezinde, yazlık, tatil köyleri ve oteller genelde Tuzla-Boğaziçi civarında konumlanıyor. Deniz olarak balık çiftliklerine en çok maruz kalan bölge. Denizi de bu oranda pek iyi değil. Nedense en çok olta avcılığının yapıldığı bölge. İnsanlar çevre illerden gelip teknelerle balık turlarına çıkıyorlar. Ancak bu köyün verdiği huzur, Bodrum’a girmeden önceki ön ödül gibi. Bence burada Berk Balık güzel bir mekan. Bodrum’daki şubelerine burayı da eklediler ve lezzet denemeleri güzel. Mesela karidesi bir gidişimde sade yemiştim daha sonraki uğramamda körili denemişler fena da olmamış. Kalamarı bazen ızgarada denettiriyorlar. Yani farklı lezzetleri denemenizi sağlıyor ve sizden dönüt bekliyor. Böyle mekanlar sürekli kalitesini artırıyor ve yeni lezzetler arıyor. Bu sürekli müşteriler için daha güzel bir yaklaşım.




Fotoğraf Alıntıdır.
Güvercinlik'te kötü bir kıyımdan da söz etmeden geçemeyeceğim. Solda görmüş olduğunuz kellik bir otel inşaatına ait. Yangın çıktı kül oldu yeşillendirilecek haberlerini hatırlıyorum. Şimdi bu halde malesef. Sonucunu tahmin edersiniz. Şimdi 2. otel inşaatına başlanmış. Hayırlı işler.





Neyse biz devam edelim Güvercinlik'in güzelliklerine.

Favori Mezem Budur. Çıtır Kalamar
Ahtapot Izgara, Sunum Mükemmel

Köpekler Bodrum'da Hep Huzurlu. Kış Gezimizden Bir Kare. 2014

Güvercinlik Böyle Huzur Dolu Bir Yer. Ördekler Yaz-Kış Denizin Tadını Çıkarıyorlar.

Temmuz 2010 Tarihinde Güvercinlik'te Çektiğim Bir Fotoğraf

Ananem ve Dedemle Yıllardır Ziyaret Ettiğimiz ve Bir Gelenek Haline Gelmiş Süper Bir Balık Lokantası, Plaj vs.
(Dolphin Park Güvercinlik'ten Bodrum'a giderken 7 km sonra) Muhteremler Sohbet Ediyorlar.


Güvercinlik'te Çok Güzel Mekanlar Var. Özen Çok!

Hayalimdin Güllük :)
Güllük denizi ile olmasa da yaşam ucuzluğu ve yaz-kış insanların yaşadığı güzel bir belde. Bir ara Güvercinlik gibi balık çiftlikleri saldırısına maruz kalan yerlerden. Balık çiftlikleri denizi çok kirletiyor. Güllük’te liman olması dolayısıyla da bu sorun daha fazla. Çok fazla ziyaret ettiğim bir yer değil ama denizi baya temizlendi bu aralar. Şimdi de yat limanı yapılacağı söylentileri dolaşıyor. Güllük’ün en büyük avantajı hava alanına yakın olması diyebilirim. Ama Bodrum’a uzaklığını da düşünmeniz lazım yerleşmeden önce. Ev fiyatları Bodrum merkeze ve merkeze yakın yerleşim yerlerine göre daha uygun fiyatta.  Doğal olarak otelde tatil yapacaklar için de uygun diyebilirim, özel tatil köyleri dışında.


Bu Güllük sayfası facebookta baya bir aktif durumda. Fotoğraflar paylaşılıyor. Buradan takip edebilirsiniz.


Şimdilik giriş bölümü bu kadar. Bodrum'un içine doğru gideceğiz. Tüm koyları kasabaları gezeceğiz. Sevgiyle...
Fotoğraf Alıntıdır. (Havadan Güllük)

16 yorum:

  1. Bu guzel paylasim icin tesekkur ederiz. Bende buralara yerlesmek istiyorum insallah, Hakan Unal

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  2. Cektiginiz fotograflar cok guzel.Bilgilendirici bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  3. Açıklamalı güzel bir yazı. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Bilgilendirici güzel bir yazi bende buralardan yazlik almak istiyorum. Tesekkur ederiz.Mumcular fiyat olarak daha uygun nasil bir yer sizce

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mumcular bence oranın göz bebeği olacak Serdar bey, bodrumun trafiği ve kalabalığı her geçen gün artıyor. Güvercinlik ve mumcular sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Ama mumcularda denize uzaklık 8 km civarında, ama ben doğa ,göl ve köy yaşantısı istiyorum derseniz çok isabetli bir karar olur. Ayrıca mazı ve çökertme koyları da çok yakın.

      Sil
  5. cagri hocaya selamlar
    bir ogrenciniz

    YanıtlaSil
  6. Hocam adamsınız youtube kanalınızı da merak ve heyecanla bekliyorum saygılar
    -bir öğrenciniz

    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler ilginiz için, Meşelik tarafı giriş kapısı olarak adlandırılabilir. Havası temiz, sakin ve doğanın içindedir. Bir Bodrumlu olarak bence hem uçuk fiyatların hem de şehrin hengamesinin olmadığı güzel bir seçenek. Aracınız varsa düşünmeyin derim.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba, paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben öğretmenim ve tayin sürecim var. Kadro açan 2 okuldan biri Milas'ta diğeri ise Mumcular'da. Çok kararsız kaldım Bodrum'u tercih edip etmemekte. Mumcuları yazarsam muhtemelen Güvercinlikte kalmam gerekecek fakat yaşam nasıldır, sıkıntı yaşar mıyım, kiralar vs derken hem mantıklı olanı hem de gönlüme hitap edeni nasıl yapacağım bilmiyorum. İletişim adresi aradım sayfanızda ama göremedim keşke size danışma imkanım olsa :((

    YanıtlaSil
  9. Mumcular'da bir ev kiralamayı düşünüyorum. Açıklamalarınız tatmin edici geldi, teşekkür eferim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı baya önce yazmıştım, Mumcular evlerle doldu :) Kolaylıkla ev bulabilirsiniz. Ben teşekkür ederim.

      Sil